expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

HeartBeat

Followers

Korang Yang Ke...

Friday, August 26, 2016

OCD itu sesuatu yang cool?

Assalamualaikum...

Korang tau kan apa itu OCD (Obsessive Compulsive Disorder) ? Sejenis ............. (aku tak tahu nak guna perkataan "penyakit" atau "kecelaruan") yang mana penghidapnya semacam menitikberatkan kesempurnaan. Macam tu lah definisi aku sendiri. Nak yang lebih tepat bolehlah google sendiri. Bersepah jurnal kesihatan membincangkan pasal OCD ni.

Aku bukan OCD. Alhamdulillah tak pernah lagi ada kawan OCD. Sebab melalui pembacaan aku, orang yang x OCD takkan faham apa yang dialami penghidap OCD. Cuba bayangkan kalau kau kapel dengan penghidap OCD ni. Let say nak makan kat luar. Kau dah biasa duduk depan dia kat meja tapi kali ni kau nak duduk sebelah dia. OCD akan seboleh-bolehnya paksa kau untuk duduk depan dia jugak sebab dia tak biasa dengan perubahan tu. Atau susunan kutleri (lama gila tak guna perkataan ni) atas meja. OCD akan pastikan susunan tu betul mengikut kebiasaan dia. Terlari sikit, memang akan jadi bahan gaduh. (Adakah ini OCD? Betulkan kalau salah) Banyak lagi contoh-contoh yang terjadi pada penghidap OCD. Google lah sendiri yek.

Tapi paling utama sekali aku nak HIGHLIGHT kat sini ialah salah satu ciri-ciri OCD yang bagi aku sebagai bukan penghidapnya rasa unik. Kecenderungan untuk mengasingkan sesuatu mengikut bentuk, warna, saiz, dan sebagainya.





Sekadar beberapa contoh. Gambar ni nampak amazing kan?

Disebabkan ini lah ada yang tak OCD terus nak mengaku ada OCD sebab rasa awesome, rasa trendy, rasa cool bila dia dapat bagitahu kat orang yang dia OCD.

WHAT THE WHAT???

First and last (Tak de second third dah sebab ini yang paling utama), buat la research dulu sebelum nak claim diri tu OCD. OCD bukan setakat mengemas barang macam gambar tu. Tang ni semua boleh buat sebab nampak lawa. Even bukan penghidap OCD pun boleh buat. Rajin malas je. OCD lebih daripada itu. Dan sebenarnya penghidap OCD ni dia sendiri rimas sebab dia ada OCD. Diorang nak hidup normal macam orang lain. Macam kita yang bukan OCD ni. Cuba kau bayangkan hidup kau yang sebelum keluar kena hempas pintu kuat-kuat 3 kali, cuci tangan kena 10 kali, pakai kasut kena hentak kaki 5 kali, baru kau boleh hidup dengan aman. Tak buat semua tu tak lengkap hidup kau. Dan most of the time OCD ni akan menyusahkan orang sekeliling dia. Sebab tu yang bukan OCD takkan faham penderitaan OCD dan yang OCD pulak tertekan akibat orang sekeliling yang tak faham dia ada OCD. Kesian depa.

Memang aku tak fahamlah masih wujud manusia yang mengharap dia OCD sebab dia rasa dia cool dengan adanya OCD. Adalah artis yang suara mesin tebu tu, yang bela anak "tak sah taraf" kononnya mengaku dia OCD. Padahal rumah bersepah. (Jangan tanya cemana aku tau. Dia yang tayang rumah dia kat Instagram) Bila dah kantoi, banyak pulak justifikasi dia. Haram jadah punya perangai.

Last sekali, semua penyakit kat dunia ni tak cool pun.

Bye.

No comments:

Degup Jantung

Related Posts with Thumbnails

Pengunjungku Dari Luar Negara

free counters
Web Analytics