expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

HeartBeat

Followers

Korang Yang Ke...

Thursday, July 28, 2016

Rakyat Malaysia Sekarang Kelakar

Assalamualaikum...

Lately terlalu banyak isu dalam Facebook. Baik politik, ekonomi, sosial, dan sebagainya. Isu memang selalu timbul tapi apa yang kelakarnya cara orang kita respon.

TERUTAMA MELAYU.

Tak faham.

First, isu Selena Gomez datang buat concert kat Malaysia. Apa masalah Bani Melayu ni. Kau tak suka dia datang buat concert, diam je. Tapi reaksi Bani Melayu ni sampai solat hajat tengah padang. Apa jadah. Selena Gomez ni tahap Dajjal ke sampai nak menolak macam tu sekali. Dia buat concert nak jumpa peminat dia. Dan peminat dia bukan Melayu je. Korang yang menentang ni lupa kot Malaysia ni berbilang kaum. Lainlah kalau Malaysia ni 100% Islam macam Arab Saudi. Itu boleh lah tentang.

Tengok pic concert dia, semua ok je. Dia pun pakai sopan, kecuali rambutlah. Concert dia pun berjalan lancar. Tak de lah sampai ada yang mati telan ecstasy kot kot high sangat dengan Selena Gomez ni.

Just info, kalau korang rasa dia ni Syaitan sangat, Selena Gomez ni paling aktif dalam hal-hal kebajikan dan kemanusiaan. Dia dah buat banyak charity work seluruh dunia. KLIK SINI. Sebenarnya banyak je orang yang korang rasa kafir laknatullah wajib direjam batu neraka tu sebenarnya hati diorang lagi mulia daripada kita ni. Pandang balik diri kita. Apa je kebajikan yang kita dah buat kat dunia ni? Bagi seringgit kat tabung masjid pun liat.

Buat malu imej ISLAM je MELAYU ni.

Second, Yuna peluk Usher. Pergh semua melenting. Panggil Yuna sampah. OMG funny LOL ROFLMAO.

Aku try untuk tak biased sebab aku memang fans Yuna. Aku suka tengok usaha dia untuk maju kat negara orang. Tak bangga ke. Tengok kat mana dia berada sekarang. Album dia laku kot. Dapat pengiktirafan lagi. Dia berusaha naikkan nama Malaysia di mata dunia.

Tapi hanya sebab peluk Usher, terus hilang semua kebaikan dia. Terus kau panggil dia sampah.

Aku nampak dia ni berusaha jaga imej dia. Orang sana suruh dia bukak aurat sebab "you're not in Malaysia anymore" tapi dia tolak. Penampilan dia bolehlah dikatakan sopan walaupun tak sempurna. Boleh diperbaiki di masa hadapan. Satu kekhilafan je dia dah lakukan. Mana tau lepas terpeluk Usher tu Yuna balik solat taubat. Kita tak tahu apa dia buat belakang lensa. Lain la isu artis KPOP peluk budak tak matang aritu. Itu dah lah dia merelakan. Suka pulak tu kena peluk. Tapi tu pun kena bash jugak kan. Dan tak tau jugak kalau budak tu dah bertaubat. Who knows?

Isunya, ramai diantara kita letakkan diri kita lebih mulia daripada orang lain, sedangkan ada yang lagi mulia daripada kita tapi diorang pilih untuk senyap. Ye lah kebaikan bukan untuk ditunjukkan di laman sosial kan.

Tapi tunjuk kebodohan dlm laman sosial pulak. Hmmm...

Sekian royanan hari ni.

Tuesday, July 26, 2016

Aktuari dan aku

Assalamualaikum...

Entri ke-300 y'alls!



Tak de kaitan pun. Baiklah berbalik pada topik asal.

Aku asalnya seorang Student Sains Aktuari di UKM. Dan sekarang dah 4 tahun lepas aku habis grad pada 2012. Kalau tak kenal aku, bila aku bagitau yang aku ni student Aktuari, semua mesti rasa aku ni budak bijak. (Walaupun masih ramai yang tak tahu menatang apa tu Aktuari)

Hakikatnya tak.

Kalau kat sekolah kita ada kasta kelas cerdik dan kelas tak cerdik. Dah 2016 pun masih banyak sekolah yang gunakan sistem kasta ni. Duhhh... Taraf aku kat Universiti sama macam budak tak berapa cerdik tu. Kalau exam tu, kira aku la nombor last. Aku tak nafikan memang zaman aku kat Universiti dulu, aku banyak main-main. Tak study. Asyik Facebook Twitter je. Walaupun aku jarang ponteng kelas, tapi bila datang kelas pun aku langsung tak faham apa yang di ajar. Untuk cerita selanjutnya carilah kat entri sebelum ni.

Sekarang Alhamdulillah aku dapat kerja yang sedikit senang sekarang. Jadi Audit Assistant kat audit firm. Memang lari sangatlah dengan bidang aku dulu. Tapi banyak sangat masa terluang. Dan secara tiba-tiba aku tergerak hati untuk menyambung balik kerjaya aku dalam bidang Aktuari ni.

Cuma sekarang ni banyak persoalan dalam kepala aku.

1) Layak lagi ke aku
2)....
3)....

Tak. Sebenarnya itu je persoalan aku. Haha

Kalau aku nak proceed dalam Aktuari ni, jalan yang aku nampak sekarang ialah daftar professional exam. Yuran dia boleh tahan lah mahal. lepas convert dalam RM 1000 jugaklah. Aku dah tekad dah sebenarnya. Kumpul duit dan dalam masa yang sama study hard.

Aku kalau boleh memang tak nak refer kat mana-mana lecturer aku dulu. For sure diorang demotivate aku. Maklumlah masa belajar dulu main-main. Once stupid always stupid.

Aku sebenarnya tergerak nak sambung balik sebab aku nak upgrade diri aku. Sampai bila nak di takuk lama macam ni. Plus aku jeles jugak tengok life coursemate yang lain yang proceed dengan Aktuari lepas grad. Aku nampak cabang untuk memajukan diri dalam bidang Aktuari ni luas.

Kalau dulu memang diorang akan nasihat aku tak payah membazir duit nak ambik professional exam ni. Tapi sekarang aku rasa kalau aku push diri aku, aku boleh buat kot.

So aku harap semangat aku kuat untuk teruskan niat aku ni walaupun banyak masa aku doubt diri aku.

InsyaALLAH.

Saturday, July 23, 2016

Wind Orchestra SBP ke 18

Assalamualaikum...

Quick introduction.  Waktu aku baru menjejakkan kaki ke sekolah menengah (Aku SDARian), aku join Wind Orchestra sebagai aktiviti kokurikulum aku.  Malangnya aku quit lepas Form 2 sebab.... Well.... Senior aku celaka.  Dah.  Tu je.  Haha... Tapi minat aku tak pernah padam.  Aku suka dengar orchestra lepas tu.  Aku suka tengok performance wind orchestra.

Jadi aku amat excited bila dapat tahu edisi kali ini (kali ke 18) akan berlangsung di UKM.

Simple explanation.  Pertandingan Wind Orchestra antara SBP di Malaysia ni dah wujud sejak 1997 (maybe?) dan hanya terbuka untuk SBP je.  Tahun berapa tah penyertaan terbuka untuk Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT). Ok boleh search sendiri.

Ni jadual sepanjang berlangsungnya pertandingan ini...


Aku harap dapat apply leave untuk tengok event ni nanti.  Harap harap boleh lah.  Hihi...

Happy weekend.


Friday, July 22, 2016

Blog: Relevan lagi ke?

Assalamualaikum...

Entri pertama 2016 yalls!!!

Sekarang bulan 7 2016. Baru je lepas menyambut raya. Mood raya masih ada. Yang tak ada mood berblog.

Relevan lagi kah blog pada masa sekarang ye?

Depends. Tapi yang aku perasan, most of us stop blogging bermula pada tahun 2014 sampai sekarang. Tahun ni melihatkan ramai jugaklah blogger yang boleh dikatakan famous (blogfemes kalau tak silap termanya) dah mula slow berblogging.

Aku sendiri start buat blog tahun 2008. Tahun yang paling indah lah bagi aku sebab ni tahun aku mendaftar di Kolej Matrikulasi Pahang (KMPh), kampus Gambang. Well, hari hari di matrix adalah sangat menyeronokkan walaupun stress dengan study. Tapi sebenarnya stress ni hampir tak de. Banyak masa terluang untuk study dengan member, beriadah, or lepak malam-malam layan movie, dan berblog la of course. Maka terlahirlah blog ini pada 2008.

Bermula dengan tanggapan bahawa blog ini ialah sebuah diari alam maya, tahun demi tahun aku mula mengetahui bahawa banyak perkara yang boleh dilakukan dengan blog. Ada yang mula menggunakan blog sebagai punca pendapatan. Tak kiralah sama ada meggunakan blog sebagai medium perniagaan, ataupun sebagai punca pendapatan pasif melalui agensi pengiklanan seperti Nuffnang (the famous one sebab banyak blog yang tepek iklan Nuffnang dalam blog diorang). Yang berusaha keras akan dapat pulangannya. Bila dah mencapai tahap blogfemes, semua kenal kita. Nuffnang pun ada jugak bagi pas-pas percuma untuk sebarang event anjuran mereka.

Masa ni jugak ramai yang berusaha untuk mengindahkan blog mereka. Background cantik-cantik, header blog yang menarik perhatian (ada jugak upah orang untuk buat header yang gempak), taruk lagu dalam blog untuk menemani waktu-waktu korang, dan sebagainya. Semuanya untuk beberapa tujuan. Nak tambah viewpage dan nak tambah pendapatan iklan Nuffnang. Masa ni jugaklah aku kenal Alexa.com, website yang paparkan ranking blog kita sama ada femes atau tidak. Salah satu cara nak bagi orang sentiasa baca blog kita ialah penggunaan Search Engine Optimization (SEO). Kena pandai main keyword yang membolehkan orang sentiasa berkunjung ke blog kita. Contohnya, kita taip "PTPTN". Ni salah satu keyword yang terkenal jugaklah. Of course bila orang google PTPTN, blog kita akan tersenarai dalam carian tu. Kalau blog tak femes, tengoklah page 5 6 ke belakang.

Ada jugak yang menggunakan blog ni sebagai medium mencari kenalan maya. Di sini peranan blogfemes amat kuat. Maka terlahirlah kelab-kelab blog secara rasmi ataupun picisan semata-mata. Masa blog masih femes ni, kelab-kelab ni banyak jugak buat aktiviti-aktiviti untuk mengeratkan silaturrahim mahupun menambah kenalan baru. Ada jugaklah bertukar pandangan dan fikiran tentang bagaimana nak mastikan blog mereka kerap dilawati.

Kalau tanya aku, yup memang pernah jugak rasa nak blog ni femes, nak guna blog untuk cari duit, macam-macam lagi lah. Tapi lama lama aku malas. Maka blog ni eloklah jadi tempat meroyan je. Hahaha....

Bila dah mula nak mencari kerja, aku sendiri pun dah jarang buka blog aku ni. Sibuk mencari kerja. Bila dah kerja aku pulak tak de masa nak berblog, Bila ada masa aku asyik main Facebook, Twitter, Youtube, macam-macam lagi lah.

Around 2013 sampai sekarang, dah makin banyak blog yang makin sepi. Ada yang dah delete terus blog dia. Lama kelamaan yang betul-betul aktif je yang masih wujud. Aku tak tergolonglah dalam kalangan yang aktif tu. Tapi untuk delete blog, aku rasa tak kot. Ini kenangan. Dokumentasi hidup aku start 2008 sampai sekarang. Dah 8 tahun rupanya usia blog aku ni. Bila baca balik entri lama-lama, aku rasa geli dan kelakar bila mengenangkan zaman-zaman BBNU aku.

Jadi, relevan lagi ke blog?

Tengok keadaan. Yang nak berniaga mungkin masih relevan walaupun dah ramai beralih ke Instagram untuk buat perniagaan online. Kelab-kelab blog pun rasanya dah sunyi.

Kalau ada masa, aku akan up entri baru, walaupun tak de orang jenguk, tinggal jejak, atau komen.

Degup Jantung

Related Posts with Thumbnails

Pengunjungku Dari Luar Negara

free counters
Web Analytics