expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

HeartBeat

Followers

Korang Yang Ke...

Friday, December 14, 2012

Kekecewaan Mencari Kerja

Assalamualaikum...

Rasa amat kecewa dengan bangsa sendiri. Ni nak cerita la ni.

Kelmarin, pada tarikh yang cantik (12/12/12), aku pergi interview kerja kat syarikat yang bernama Premier Podium Sdn. Bhd. Syarikat ni letaknya kat Northpoint Office, Mid Valley. Pergi interview pun sebab kakak aku yang suruh. Sebab jawatan yang kosong tu sebagai Eksekutif Pentadbiran dengan gaji RM2200 - RM2800. Rambang mata.


Oleh sebab kerja aku sekarang ni (metal trader consultant kat GB Consulting) waktu kerjanya fleksibel, aku sempat la pergi untuk interview ke Premier Podium Sdn. Bhd (PPSB). Interview berjalan lancar. Cuma aku tak sempat nak prepare lebih la. Background syarikat pun aku tak tahu. Maka ruangan yang bertanyakan tentang pengetahuan aku tentang company ni aku kosongkan. Dah aku tak tau.

Interview tamat dalam 10.45 pagi. Dah habis, aku pun terus ke opis aku. Jauh berjalan hari tu. Sampai-sampai je, aku terus buat research tentang PPSB ni. Apa yang aku jumpa amat mengecewakan.

Ada 2 blog yang indirectly cerita pasal kewujudan company ni. Dalam blog tu cerita diorg pasal company bernama Real Ingenious Sdn. Bhd. Tapi PPSB ni lebih kurang sama macam Real Ingenious la. Company ni company scam atau yang aku faham, menipu. Target diorg ialah manusia-manusia yang fresh graduate. Baru je lepas grad dan desperately nak kerja. Macam aku la. Gaji mahal, siapa tak nak kan.

Secara rumusannya, dari blog yang aku baca tu, ini modus operandi mereka:

1) Kebanyakan target mereka ialah fresh graduate yang berbangsa Melayu. Oleh itu, kebanyakan staf mereka berbangsa Melayu. Ini untuk first impression mungkin.
2)Masa interview, dia akan kata kerja kita macam ni, macam tu. Tapi masa training, bukan itu yang akan diajar. Dia akan ajar kita tengok market, analisis graf, tengok turun naik harga. By the way, company ni, company FOREX scam.
3) Diorang akan berbelah bagi dan sentiasa bagi alasan bila korang mintak offer letter. Apa yang susah sangat nak bagi tak tahu lah.
4) Masa cuti Sabtu Ahad, ada la staf akan call korang. Konon caring tanya itu ini. Ada udang di sebalik batu rupanya.
5) Staf-staf situ akan pujuk korang hari-hari untuk ajak famili korang invest. Invest bukan seratus dua ratus. Beratus ribu jugak la.
6) Gaji dan komisyen sangat kabur. Means, korang akan blur cemana sistem pemberian gaji diorang. Dapat ke tidak.
7) Bila kantoi kena tangkap dengan polis, diorang akan bukak lagi kompeni lain dengan nama lain.

Dan macam-macam lagilah cara diorang nak menipu. Paling tak tahan tu, bangsa sendiri, MELAYU pun join menipu. Tak ke sedih?

Aku kecewa sangat-sangat. Cuba tengok CINA contohnya. Yes aku akui yang kaum-kaum CINA ni memang sesetengahnya racist dengan bangsa lain, MELAYU terutamanya. Tapi, aku kagum sebab jahat diorang tu bukan terhadap kaum dia sendiri. Sama-sama CINA saling bantu membantu. Sebab tu banyak CINA kaya kat KL/Selangor ni. Nak banding MELAYU? Terbalik. Baik kemain dengan bangsa lain, pijak semut pun tak mati. Dengan bangsa sendiri? Tipu orang, khianat orang. Sanggup makan duit haram sebab nak kaya. Dah la imej semua baik-baik je. Semua bertudung. Tapi hati busuk!!!

So guys and ladies, kalau korang nak apply job, make sure siasat dulu latar belakang company. Kalau tak de website company tu, baik tak payah la pergi interview. Memang sah-sah menipu. Jangan la tertarik dengan gaji yang mahal-mahal.

Aku ni kalau susah sangat dapat kerja, aku nak bukak perniagaan sendiri je. Bukan ke memang digalakkan dalam Islam?

Degup Jantung

Related Posts with Thumbnails

Pengunjungku Dari Luar Negara

free counters
Web Analytics