expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

HeartBeat

Followers

Korang Yang Ke...

Tuesday, September 25, 2012

Hectic Week: Day 1.

Assalamualaikum...

*Ni nak feeling professional sket. Jadi entri harini adalah dalam English. Ehem...*

After my practical week at Felda Prodata System Sdn. Bhd. is over, i have so many things to do. I need to settle my repeat exam (now i feel angry because if only i pass my risk theory test previously, i can swing my legs (goyang kaki) at my village waiting for my graduation day). So my hectic week started yesterday, as i started to live at my buddy's room at Rahim Kajai College. Yes, I'm going back to UKM just for a sake of studying.

I feel happy at first because i can meet my old friends who still have 1 year to finish their studying. They need to finish their 4-year course while i only need 3 years to finish my course. And that feeling is still same. Just when i think about this repeat exam, and the subject which i did not understand at all, i want to rage. I want to find the table so i can flip it to express my anger. Like it or not, i need to study that subject, or otherwise, i will fail again in the repeat exam and i will need to wait a year until i can graduate. Just hope that my lecturer will pass my paper. I think she need to do it. She cant stand to teach a lazy student like me. Haha...

This week also, I have about 4 job interviews. This is unexpected. Why i said so? Because i think my coursemate still struggling to get a job. Some of them get a permanent job at their company where they had their practical assessment. Congrats! Compare to my friends, my pointer is the lowest among them. I didn't have to tell my CGPA accurately. Just imagine, my super duper lower CGPA will not allowed me to get a better job. Yeah, there is still a company which put the person with higher CGPA as a priority, despite their skill at work. I didn't blame them. They have rights.

Get an interview for me is like a miracle because i thought that nobody will hire me, as my CGPA is bad enough to tell all about myself. I am really really grateful to ALLAH.

So my journey start yesterday. Wake up in the morning feeling like P-Diddy.... WTH?? No. Wake up, Doing my Subuh, wearing something nice and get ready to going back to UKM. Just so you know, i'm really bad at packing my things. I tend to bring something unnecessary an as a result, im feeling stuffed and bulky. And I'm not driving or riding a motorcycle. I'm taking a bus and KTM. So just imagine how uncomfortable i was. Not to mention the others. There is one nyonya who sitting infront of me in the bus, facing me, keep touching my things because she cant sit properly, due to my stuff. I feel annoyed with her. *Sorry for being racist for a while*

To make it short, i arrived at UKM at 9 o'clock approximately. After putting my bags in my buddy's room, i take a rest for a while because i will have so many things to do later. When i feel energized for a while, i take out my formal attire. I need it for my interview in the evening. After iron it and take a bath, i wear it and make a move to Pusanika, UKM. I need to fill my stomach. Then i buy a management file to put my resume and SPM slip into it. Then i go to the cyber cafe below to print some document an resume, and to the photostat shop tp photostat my IC card and my SPM slip. Oh, my SPM certificate was missing in action. Later, i need to get a copy at Putrajaya. :(

At noon, i take a bus to KTM. And i arrive at my interview place at 2 o'clock approximately. The day was so hot. I'm melting. Sweat was over my body and my shirt was wet. Before that, i get the call to attend this interview at Sunday, from a company called Rio Kiara Sdn Bhd. I never heard of it before. I reject the other interview because of the repeat exam. (rage again).  After i found the place, i entered the office and the girl welcomed me. She asked me to fill in the company form. Then i was called into the room. There was an Indian guy who will interviewed me. He asked me about myself, then my strength and weaknesses. After that, he said that i get a job as a collection officer at AEON Credit Service (M) Sdn. Bhd. He tells me about the description of the job. The interview was going smooth, as I was confirmed to get a job. Tomorrow (Wednesday, 26/9/2012) i need to report myself at AEON. Supposely i need to start to work tomorrow. Still because of repeat exam (Rage again), i need to hold it until next week.

I was lucky to get a job so fast then i expected. But now i need to study for my repeat paper. I hate it. :(

Tomorrow i will tell about what happen today.

Tuesday, September 18, 2012

10 kejadian yang bakal berlaku andai Running Man datang ke Malaysia

Assalamualaikum~

Siapa peminat Running Man kat sini??


*Miss the time when Joong Ki and Lizzy is there... sobs...

Ramai je yang minat. Yang anti-KPOP pun aku rasa ada yang layan jugak sebab ia kelakar. Yang KPOP-fags pulak dah tentulah akan melayan apa-apa sahaja dari Korea.

Ada beberapa episod Running Man yang menjalankan penggambaran di luar negara. So far yang aku dah tengok ni, diorang dah pergi ke Thailand, China, dan Hong Kong.

Ramai yang berharap Running Man datang Malaysia. Dulu pernah kepoh kononnya Running Man nak datang Malaysia. Kebetulan waktu tu SNSD buat show kat Malaysia. Sempena apa tah aku dah lupa. Bila pihak SBS nafikan perkara tersebut, ramai yang kecewa. Leulz.

Aku terfikir. Apa jadi kalau mereka datang ke Malaysia? Berdasarkan analisis aku terhadap situasi rakyat Malaysia sekarang (Meleis terutamanya) dan episod Running Man di luar negara, berikut merupakan 10 kejadian yang bagi aku mungkin berlaku sekiranya penggambaran Running Man di Malaysia berlaku.

1) Sekolah-sekolah bakal mengalami kekurangan murid pada hari tersebut. Spesifiknya, hari Isnin. Sebab Running Man selalu buat penggambaran pada hari Isnin. Sebab tu wujud Monday Couple Gary-Ji Hyo. Dan Isnin bukanlah hari cuti, melainkan hari itu ada cuti umum atau cuti ganti. Budak-budak sekolah, terutamanya yang dekat dengan KLIA, memang sah akan ponteng sekolah pada hari tu, semata-mata nak sambut diorang kat KLIA. Tak dapat bayangkan perasaan cikgu pada hari tersebut. Kalau aku, esoknya aku denda pelajar aku yang ponteng sekolah semata-mata untuk sambut Running Man.

Mana semua pergi???
2) Kesesakan bakal berlaku di KLIA. Gelombang Hallyu tak dapat dielakkan lagi. Masa tu, memang sesaklah KLIA. Yang datang tu bukan sahaja budak sekolah yang ponteng tadi, tapi segenap manusia datang nak sambut. Tapi majoritinya perempuan la. Itu aku pasti.

Nak sesak macam ni?

3) Orang yang berkunjung ke Malaysia hari tu ingat diorang kat Korea. Gelabah dah masing-masing. Ingat salah flight. Rupanya orang Malaysia yang dok berkumpul penuh dengan papan tanda dan kain rentang berbahasa Korea.

Aku kat Malaysia ke Korea ni??
4) Terbitlah #TwtUpRunningMan nanti. Dah berapa banyak siri TwtUp dijalankan selama ni. Tapi yang ni memang bakal mengundang kepada kesesakan Twitter dan Facebook nanti. Kenapa? Teruskan membaca.

Contoh TwtUp
5) Instagram "dirogol" gambar-gambar gadis semasa keriangan di KLIA. Ini sudah pastinya berlaku, terutamanya dikalangan gadis semasa si pengguna smartphone. Kalau bukan gambar mereka pun, mesti gambar Running Man yang berjaya ditangkap, lalu dikongsi ke Twitter dan Facebook.


6) Masing-masing berebut nak jadi Mayor KLIA di Foursquare. Nanti bukak Facebook/Twitter penuh update Foursquare dari KLIA. Tambah sikit caption "ittewww kqt KLIA sqmbut Running Mqn. encemnyewwwww jong kook!!!" Pebenda mata sepet tu kau kata hensem.


7) Tweet, Status Facebook semua pasal Running Man. Sudahlah tadi penuh dengan updates dari Instagram dan Foursquare. Tak cukup lagi tu. Tweet dan status FB pulak. Mau slow internet speed nanti.

8) Golongan alim-alim dan ustaz selebriti bakal menghantar notes di FB berkenaan situasi ini. Mungkin kita akan melihat beberapa status atau notes daripada mereka ini seperti:

Hilal Asyraf
Aiman Azlan
Dan tak dilupakan juga ustaz kegemaran rakyat Malaysia:

Ustaz Azhar Idrus
Ustaz Don
Sekadar menyebut beberapa nama.

9) Anti-Korea, terutamanya anti-KPOP akan mengutuk gadis-gadis semasa yang tergedik-gedik dengan Running Man. Mereka memang sentiasa cari bahan untuk cari gaduh dengan gadis-gadis semasa ni. Macam apa yang aku buat hari tu. Sampai jadi hot entry. Kah kah kah... Kepada bloggers yang nak cepat up, buatlah entry kutuk KPOP ye. Macam aku buat tu. Tapi aku bukan anti-KPOP. Aku anti gadis-gadis semasa yang gedik tak ingat dunia sampai lupa bahasa Melayu lantaran asyik nak berbahasa Korea. Padahal tahu sepatah dua je. Dan apabila ini berlaku......


10) Maka gadis-gadis semasa mula melancarkan serangan balas. Perang siber dengan tema "protect KPOP" akan berlaku. Baik yang berbahasa rempit atau tak, semuanya akan melemparkan kata-kata kesat. Buat kaum lelaki, masa ni lah korang boleh rejek mana-mana gadis yang tak beradab daripada senarai bakal isteri korang.

Begitulah senarai 10 kejadian yang bakal berlaku. Pendapat peribadi aku sendiri, aku tak sanggup nak tengok kegedikan yang akan berlaku andai Running Man datang Malaysia. Terutamanya yang bertudung. Tak sanggup tengok masing-masing menjerit histeria dan terkinja-kinja di KLIA menyambut mereka. MAka secara tak langsung aku berdoa dalam hati, moga-moga aku tak perlu tengok perkara ini berlaku. Tak payahlah Running Man datang Malaysia. :P

Friday, September 14, 2012

Memori Kanak-Kanak: Binatang yang dibenci

Assalamualaikum...

Dalam keluarga aku, hanya aku sahaja yang gemar bermain dengan kucing. Meoww~


Yang lain tak suka. Sebab bulu dia mudah gugur. Mak aku tak suka. Nanti penat dia nak menyapu rumah kataya. Begitu jugak dengan kakak aku yang pertama. Tetapi kakak aku yang kedua begitu takut dengan kucing. Fobia la tu maksudnya. Pernah satu hari, kepoh rumah pada satu pagi hening selepas subuh gara-gara kakak aku ni ternampak anak kucing yang datang entah dari mana. Orang buang agaknya. Aku yang masih nyenyak dibuai mimpi dipaksa untuk membuangnya pada masa tu jugak. Tak menyempat aku nak subuh. Aku emo satu hari. Haha...

Tapi aku tak boleh lupa satu kejadian ni (bukan cerita pasal kucing) yang membuatkan aku sangat-sangat benci dengan binatang dari kelompok ini:



Share gambar ni je buat bulu-bulu di tengkuk aku berdiri tegak. Eiiii~

Teringat hari tu, semasa aku masih kecik. Di petang Sabtu. Mak aku baru balik dari rewang kenduri kahwin jiran. Masa dia mandi, aku sedang terbongkang depan TV sambil menonton Hindustan kat TV3. Masa tu lah binatang yang bernama mengkarong ni melingkar di dinding rumah aku. Aku rasa setiap rumah mesti ada batu bata berlubang kat dinding rumah. Terutamanya rumah kampung. Melalui lubang tu lah si mengkarung ni menjalar masuk. Aku ingatkan ular. Maka aku menjeritlah bagai terjumpa Ju-On depan mata. Panjang dan kuatnya aku menjerit sampai mak aku yang tengah mandi terkejut. Lepas tu kena marah sebab tak malu menjerit kuat-kuat. Lah aku takut, aku jerit lah. T_T

Cicak pulak aku benci sebab dia suka berak merata-rata.  Sungguh menyakitkan hati bila terpijak tahi cicak. Satu lagi, cicak ni suka menjatuhkan dirinya dari tempat tinggi. Sekali jatuh masuk dalam baju aku, memang aku akan menjerit tak ingat dunia. Aku geli.

Sampai sekarang aku tetap tak suka binatang-binantang dari kelompok itu. Biawak jugak termasuk dalam kategori ni. Selalu nampak belakang rumah aku.

Ular pun aku benci. Geli gila tengok sifat melingkar dia tu. Kalau naik motor, bila dia melintas, mau aku pulas minyak kuat2 sebab nak lenyek dia. Aku takut nanti ular tu melingkar naik motor. Aku takut kena patuk. T_T

Lately aku selalu mimpi ular. sangat menjijikkan. Kenapa ea? Jangan cakap pasal jodoh. Mimpi ular dengan kaitan jodoh adalah sangat mengarut. Aku benci ular. T_T

Wednesday, September 12, 2012

Meleis dan Gangnam Style

Assalamualaikum...

From my own definition, the word "Meleis" which is derive from the word "Malays" means something sinical. Dalam erti kata lain (amek terus bahasa melayu lepas tak mampu nak taip inggeris) perkataan "Meleis" itu memang bertujuan untuk menyindir segolongan orang Melayu yang...... cemana aku nak cakap ni... Aku tak jumpa perkataan yang sesuai untuk gambarkan sifat golongan Melayu yang Meleis ni.

Cuma dari pemerhatian seorang Iqbal Zarin yang tak terkenal, bukan tweetfamous, bukan top blogah, mahupun bukan seorang yang dekan setiap semester (motif kau sebut semua tu?), ciri-ciri Meleis ni macam ni la lebih kurang:

1) Cuba untuk menjadi lebih berilmu daripada orang lain
2) Cuba untuk menjadi lebih Islam daripada orang lain
3) Punya tendency untuk melihat orang lain sebagai jahiliah (cetek ilmu agama) daripada mereka
4) All is Freemason. All is Illuminati.
5) Semua benda ialah lagha dan membuang masa kecuali yang berkaitan agama (well of course hal agama bukan perkara lagha)

Move on to Oppa Gangnam Style. (sambil dengar lagu itu)

Kita pedulikan hal budak sekolah yang obses dengan KPOP sampai lupa PMR SPM. Ini bukan hal Big Bang, Beast, Super Junior dan sebagainya.

Sejak kepopularan lagu Oppa Gangnam Style dendangan PSY, video klip lagu ni jadi viral di Youtube. Banyak parodi diterbitkan. Kat Malaysia je dah banyak. Cuma rasa awkward la bila tengok org Malaysia terkinja-kinja dengan Gangnam Style Dance. Meremang bulu roma pun ada. Hehe...

Aku cuma tertanya-tanya kenapa Meleis buat benda ni. Ini memalukan.


Aku belajar bahasa korea. Walaupun tak habis tapi aku faham la maksudnya sikit-sikit. Sedikit pengetahuan bahasa korea. (Ehem.) Dalam bahasa Korea, perkataan "Nabi" bermaksud rama-rama. Jadi kalau ada lagu KPOP yang terselit perkataan "Nabi" dalam liriknya, adakah kita terus nak tuduh yang lagu itu hina Nabi? terutamanya Rasulullah S.A.W? Tak mustahil Meleis akan terus hukum begitu.

Silang tangan? Salib?


Ultraman ni apecer? Silang tangan jugak. Tak de pun orang nak kata Ultraman ni ejen Illuminati.

Mungkin jugak semua ni dicipta oleh kaki-kaki troll tegar. Kerjanya bangun pagi bukak lappy cari bahan lepastu troll. Tak de life betul. Kalau nak troll sekalipun, tak payahlah nak letak kalimat suci ALLAH. Tak payahlah nak troll sampai main-main hukum agama.

Apa pun, aku still tak faham kenapa Meleis suka buat kerja tak berfaedah macam ni. Ada yang kaji sampai ke Zaman Eropah abad ke-17 lagi pasal tarian ni. Ada jugak yang nak isukan benda ni. Kononnya nak sekat lagu ni la, suruh elakkan umat Islam kat Malaysia daripada ketagih lagu ni la, kononnya menyesatkan dan melalaikan, etc.

Dengan satu lagu je, yang liriknya ditafsirkan oleh Meleis yang tak pernah tahu bahasa Korea, kononnya iman boleh tergugat. Memang lah umat akhir zaman ni imannya senipis kulit bawang. Tapi takkan dengan satu lagu je iman kita tergugat?

Yang eager sangat nak suruh umat Malaysia berhenti dengar lagu ni. Apa iman korang tebal macam daging lembu ke?

Tarian lucah katanya. Kalau tarian lucah, tak payah ikut. Dengar lagu je. Isn't that simple?

Kat Malaysia je orang isukan lagu ni. Negara lain tak de. Indonesia pun setakat ni tak de pun nak kata Oppa Gangnam Style ni Yahudi ke apa. This is the "uniqueness" of Malaysia. Thanks to Meleis.

Banyak lagi perkara lain yang perlu diberi keutamaan. Tak berfaedah langsung nak berdebat pasal Oppa Gangnam Style ni. Pathetic tahu?


Sampai orang lain terpaksa "facepalm"kan aku.

Degup Jantung

Related Posts with Thumbnails

Pengunjungku Dari Luar Negara

free counters
Web Analytics