expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

HeartBeat

Followers

Korang Yang Ke...

Thursday, August 30, 2012

10 istilah yang tak diterjemah dalam bahasa Inggeris.

Assalamualaikum...

Bahasa Inggeris ni bolehlah dikatakan penting. Orang kata bahasa dunia. Satu dunia menggunakan bahasa Inggeris. Tapi Bahasa Inggeris ni tak lah hebat mana pun. Kita selalu ingat Bahasa Inggeris ni bahasa yang kalau bahasa lain di translate ke Bahasa Inggeris, konfem kita dapat maknanya. Tak jugak. Bukan semuanya sempurna kan.

Jom tengok antara 10 istilah dari bahasa lain di dunia yang tak de makna dalam bahasa Inggeris. Maksudnya istilah tu tak de Inggerisnya.

1) Pisan Zapra (Melayu)


Maksud: Masa yang diambil untuk memakan pisang.

*bila pulak orang Melayu guna istilah ni. Melayu Pulau Cocos ke hape??

2) Schadenfreude (Jerman)


Maksud: Suka tengok orang lain menderita

*tipu betul. Cari kat gugel, ade je istilahnya. =_=!

3) Gigil (Tagalog)


Maksud: Perasaan geram nak cubit-cubit benda yang comel

*Kita kalau gigil tu kesejukan. Kahkahkah

4) Bakku-shan (Jepun)


Maksud: Perempuan yang cantik dari belakang tapi hodoh dari depan.

*Gambar tu sesuai tak? Leulz~

5) Pena Ajena (Mexican Spanish)


Maksud: Malu tengok orang lain dapat malu.

*malu ai... :P

6) Waldeinsamkeit (Jerman)


Maksud: Perasaan keseorangan di dalam hutan.

*Foreveralone. Haha...

7)  Jayus (Indonesia)


Maksud: Lawak yang tak lawak langsung tiba-tiba jadi lawak.

*Indon memang pelik.

8) Age-otori (Jepun)


Maksud: Rupa yang makin hodoh lepas gunting rambut

*Make sure cakap kat barber tu nak gaya macam mana dulu. Haha~

9) L'esprit de l'escalier (Perancis)

Maksud: Benda yang korang baru rasa nak cakap lepas korang dah habis cakap. Contoh: rasa tak puas hati kat boss, dah luahkan tapi baru teringat ada benda lain nak cakap tapi terlupa.

*Amboi apa aku merepek ni. =_=!

10) Backpfeifengesicht (Jerman)


Maksud: Muka mintak penumbuk

*Ramai sangat gadis semasa yang backpfeifengesicht ni. Tambah-tambah lagi yang selalu buat duckface tu. Haha...

Selamat belajar istilah asing. Gtuh~

Wednesday, August 29, 2012

10 perisa aiskrim yang pelik.

Assalamualaikum...

Cuaca panas ni memang syurga dunialah kalau dapat baham aiskrim barang semangkuk dua. Pehhh... Aku suka strawberi. Dimana orang lain lebih sukakan coklat atau vanilla, aku prefer strawberi. Hipster sangat. Kahkahkah...

Kali ni jom tengok 10 perisa aiskrim yang pelik. Bila tengok, macam-macam perasaan. Loya, geli, tepuk dahi.

1) Perisa dakwat sotong - Jepun


Bukan je dibuat aiskrim. Tapi dah macam-macam makanan berasaskan dakwat sotong. =_=!

2) Perisa bakon (hirisan daging babi) -  Amerika


Sesungguhnya orang Amareka tak boleh meninggalkan babi dalam setiap makanannya. Berhati-hatilah... =_=!

3) Perisa kepak ayam goreng - Jepun *Gambar tidak wujud

Ayam goreng pun boleh.... =_=!

4) Perisa susu ibu - United Kingdom


Sekali tengok macam perisa vanilla. Sesuai untuk bayi baru lahir. *Tetibe je =_=!

5) Perisa foie gras (hati angsa) - Perancis


Foie gras ni makanan mewah kat Perancis. Tapi kenapa mesti dijadikan aiskrim... =_=!

6) Perisa Viagra - Itali


Warna dia nampak menarik. Aiskrim yang mampu menyetimkan lelaki. =_=!

7) Perisa Haggis (usus kambing biri-biri) - United Kingdom


Jadahnyaa.... =_=!

8) Perisa Akutaq (lemak haiwan, beri, gula, ikan rebus) - Alaska


Err.... no komen. =_=!

9) Perisa arang - Jepun


Ha'ah. Arang hak korang selalu buat BBQ tu. Adoii peliknya... =_=!

10) Perisa daging kuda - Jepun


Gambar atas tu bukan aiskrim tapi daging kuda. Cuba bayangkan aiskrim itu dengan warna yang sama. =_=!

Kalau makan aiskrim kat obersi, sila berhati-hati kang makan perisa yang pelik kang, muntah pulak. Haha...

10 tempat yang tak boleh dilawati di dunia.

Assalamualaikum...

Lama betul tak berblog. Sepanjang puasa lepas pun aku tak update satu entri pun. Hmm... Baiklah. Sebenarnya masa melayari Youtube, ada terjumpa satu channel yang memaparkan Top 10 pelbagai perkara yang menarik. So aku nak berkongsi kat dalam blog ni.

Untuk entri Top 10 pertama kali ni, aku nak berkongsi tentang tempat-tempat yang tak boleh dilawati di dunia. Selalunya tempat-tempat ni dilarang oleh kerajaan negara terbabit sebab ada sesuatu yang dirahsiakan dari pengetahuan rakyat marhaen. Orang biasa tak boleh tau apa rancangan kerajaan. *Sangat iluminati. Hew hew hew..

OK. Tengok tempat tempat ni:

10) RAF Menwith Hill, United Kingdom


Terletak berhampiran Harrogate, North Yorkshire di England, RAF tu singkatan untuk Royal Air Force. Dibina pada 1954, ia menyediakan perkhidmatan komunikasi dan perisikan ke UK dan Amerika. Kat sini jugak diorang memantau sebarang komunikasi luar biasa atau amaran tentang peluru berpandu. Kiranya kalau ada serangan, diorang tahu dulu. Memang tak boleh masuk kalau orang biasa nak melawat.

9) Club 33, Disneyland, California, Amerika.


Tak boleh lawat sebab Mickey Mouse tak bagi la! Haha... Ni tempat ekslusif hanya untuk VIP yang ada keahlian je. Keahlian untuk jadi VIP Club 33 ni bukan senang nak dapat. Ramai nak jadi member supaya dapat masuk kat sini tapi dah bertahun-tahun waiting list untuk jadi keahlian bertambah setiap tahun. Entah apa ada dalam tu sebab orang ramai tak boleh masuk.

8) Bohemian Grove, California, Amerika


Tempat ni hanya orang femes dan berkuasa je boleh masuk. Dikendalikan oleh Bohemian Club, antara orang yang boleh masuk ke tempat ni ialah artis dan orang-orang kerajaan Amerika. Orang lain jangan mimpi nak pijak kaki ke sini, walaupun kau tu top blogah. Ehh... Apa je diorang buat kat sini. Hehe

7) Vatican Secret Archive, Vatican City


Ini tempat hanya Pope je yang boleh masuk. Tak lah rahsia mana pun cuma ia dikhaskan untuk si Pope tu je.  Atau mungkin jugak ada kebenaran yang disembunyikan dalam ni. Mana tahu. :)

6) Gua Lascaux, Perancis


Gua ni dipelihara sebenarnya sebab ada tersimpan sejarah tentang bukti kehidupan pada zaman Paleolitik. banyak lukisan purba ada dalam gua ni. Kalau saja-saja nak masuk, memang tak dapat la. Lain la kalau korang tu saintis atau ahli arkeologi.

5) Pine Gap, Australia


Hmm... macam serupa dengan Nombor 10 kat atas tu. Ni tahap terlarangnya sampai ruang udara atas tempat ni pun dilarang lalu lalang. Buat apa la diorang dalam ni.

4) Metro 2, Moscow, Russia


Keretapi rahsia. Orang biasa tak boleh naik keretapi ni. Si Joseph Stalin bina untuk kegunaan rahsia kerajaan Russia.

3) Room 39, Pyongyang, Korea Utara


Ni tempat yang dikawal ketat keluarga Kim. Tempat ni jadi sarang segala kegiatan jahat dilakukan seperti penyeludupan dadah, duit palsu, dan sebagainya. Penting sebagai salah satu cara generasi Kim terus memerintah Korea Utara. Tapi fikir balik, seluruh negara Korea Utara ni rahsia sebenarnya. Leulz~

2) Mezhgorye, Russia


Dilarang masuk sebab dikatakan ini tempat pelancaran senjata nuklear. Omputeh cakap, Dead Hand Missile Site. Tak retilah nak trenslet. Ada 2 batalion askar Russia berkawal untuk melarang orang menyelinap masuk.

1) Area 51, Nevada, Amerika.


Tempat diorang kaji UFO dan segala apa tah rahsia Amerika.

Sekian untuk Top 10. Tunggu Top 10 yang lain ye. :D

Degup Jantung

Related Posts with Thumbnails

Pengunjungku Dari Luar Negara

free counters
Web Analytics