expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

HeartBeat

Followers

Korang Yang Ke...

Tuesday, July 19, 2011

Blogging Menjadi "Agama"

Assalamualaikum...

Korang tau tak aktiviti blogging ni dah menjadi seperti sebuah agama baru? Aku rasa macam tu lah.

Tak payah intro panjang lebar. Ce tengok sebabnya.

Menurut kefahaman kepala hotak aku, dalam setiap agama ada tuhannya. macam tu jugaklah dengan blog. Ada satu, mungkin ramai "tuhan". Aku tak perlu describe ciri-ciri yang melayakkan seseorang blogger menjadi "tuhan" di dunia blogging. Korang faham-faham je la.

Konsep ketuhanan seterusnya. Jika ada sesuatu masalah, mesti merujuk kat Tuhan kan? Macam tu jugak lah dalam blog. Pantang ada apa-apa yang berlaku, mesti penganutnya akan merujuk kepada "tuhan" berikut supaya "tuhan" itu buat satu entri berbentuk ulasan. Pasal BERSIH nak tanya dia, pasal blogger kena kutuk nak moncoi kat dia, pasal Datin Milano Evans pun nak ngadu kat dia. Semua benda lah mesti penganutnya nak merujuk kat "tuhan" tersebut.

Dalam agama, konsep dosa dan pahala mesti ada. Pahala dalam berblogging ni korang akan dapat dengan bermacam-macam cara. "Mengipas" adalah salah satu cara. Ada penganut "tuhan" tersebut akan bersetuju dengan apa saja yang "tuhan" tersebut katakan. Tak kiralah betul atau tak. Salah satu cara mengipas. Manakala dosa pula akan diperoleh bagi bukan penganut "tuhan" tersebut. Contohnya, ada blogger yang mengutuk "tuhan" mereka. Blogger berikut akan dikeji, manakala ramai penganutnya akan bekap "tuhan" mereka. Dan jika nak pahala extra, penganutnya boleh buat satu entri untuk bekap "tuhan" mereka ataupun kutuk orang yang mengutuk "tuhan" mereka. Sebagai balasan, blog mereka akan dipromosi oleh "tuhan" tersebut. Buat baik dapat balasan baik kan?

(mungkin join segmen juga boleh dikira mendapat pahala extra)

Itu sahaja huraian aku.

Masa mula-mula aku buat blog, aku fikir blog ni macam social site yang lain. Tengok balik entri lama-lama, cam bodoh je. Tapi rasanya bagus lagi entri-entri lama aku tu. Sekurang-kurangnya tak tercemar dengan semua anasir-anasir tahpape yang berlaku di blog sekarang. Masa tu langsung tak gila follower, gila trafik, dan semua itu. Sekarang? Aku dah tercemar dengan segala benda mengarut tu.

Sebab tu ada yang berpendapat berblogging sekarang tak seseronok masa mula-mula blog diperkenalkan. Masa tu tak de ssiapa pun yang gila nak kejar trafik, folllower, ranking alexa, dan sebagainya.

Aku janji dengan diri aku sendiri. Lepas ni Aku takkan layan semua tu. Aku takkan menganut, mengipas, memuja, dan mengikut mana-mana "tuhan". Siapa nak follow, silakan. tak follow pun aku tak kisah. :)

~mesti ada yang hangin~

Tuesday, July 5, 2011

Imam Muda

Assalamualaikum...

Habis shortsem, memang susah aku nak online 24 jam. Apatah lagi nak update blog. Sekarang kat kampung. Seminggu aku berada di Johor Bahru sebab kakak aku kahwin. Rindu rumah kat Pahang ni. Grrr~

Masa kat JB, sempatlah aku tengok final Imam Muda. Tahniah kepada Imam Muda Hassan kerana telah menjadi Juara Imam Muda musim kedua.

Imam Muda Hassan




Yang pasti beliau akan ada rancangan dia sendiri macam Imam Muda Ashraf (konfius spelingnya...) dan aku tak dapat tengok sebab aku tak ada Astro. Huhu... Tak pe lah. Hope someday beliau akan tersiar di channel yang lain. Astro pun kau ingat sikit. Dia nak berdakwah kat channel lain tu kau jangan nak sekat-sekat. Saman karang. Grr~

Cakap pasal Imam Muda ni, kalau korang ada feeling macam aku, mesti korang perasan. Setiap pesertanya mesti ada paras yang menawan. Hensem. Siapa perasan angkat kuku.

Semua tau kut. Tu lah keajaiban wudhuk. Rasanya lah. Wudhuk memang menyerikan lagi wajah manusia. Tak kira lelaki atau perempuan. Sebab tu kadang-kadang perempuan yang tak pakai mekap pun tapi dia jaga wudhuk, solat dan hubungan dia dengan Allah nampak lebih berseri berbanding perempuan pakai baju tak cukup kain, mekap vouge dan sebagainya. Betul tak?

Dan kadang-kadang, aku tengok Tok Guru Nik Aziz pun sejuk je hati aku. Muka dia tenang je. Nak tanyalah. Jangan marah. Antara kedua-dua pemimpin ni, yang mana satu bila korang pandang rasa tenang je? Means bila pandang korang tak carut-carut kat beliau?


VS


Jawab dalam hati je. Tak perlu bagitahu aku. :)

Cukup pasal itu. Masa tengok senarai peserta Imam Muda musim kedua ni, terperasanlah ada dua peserta yang memang muda...





Dan juga...

(Sumber)

Mudanya... Sebaya aku dah bertanding jadi Imam Muda. Terus pandang diri aku. Err... termuhasabah diri. =_=!

Ok lah. Tak boleh online lama-lama kat kampung. Nanti sibuk budak berhingus nak main game. Aku nak memasak pulak kat rumah. Kbai.

~Imam Muda Iqbal. BERANGAN LA KAUU!!!~

Degup Jantung

Related Posts with Thumbnails

Pengunjungku Dari Luar Negara

free counters
Web Analytics