expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

HeartBeat

Followers

Korang Yang Ke...

Wednesday, December 17, 2008

Surat dari penjaga makam Nabi Muhammad (S.A.W) tu betul ke???

Assalamualaikum...

Gosh!! Aku terlalu sibuk semenjak 2 menjak ni sampai x de mase nak update blog aku. Post pasal dinner aku pon tergantung g2 je. Ni aku mencuri masa sikit. Lagipun kelas BI x de tyme ni. Hehehe...

Btw, aku nak serius sket lah. Kalau korang tgh baca post aku ni kan, korang pernah x dpt forward msg kat friendster @ myspace @ etc pasal surat dari penjaga makam Nabi Muhammad (S.A.W) ? Kalau pernah, ade something yang menarik untuk dikongsikan. Paper pn, korang bace dlu msg itu:

ini adalah benar...
sila baca sehingga habis...
dan tlg sebarkan kepada seberapa byk org Islamyg boleh...

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh ini adalah surat wasiat daripenjaga makam Nabi Muhammad SAW iaitu Sheikh Ahmad Maeine (Saudi Arabia).pada suatu malam ketika membaca Al-Quran di makam Rasulullah SAW. selepasmembaca lalu hamba tertidur, dalam tidur hamba bermimpi didatangi Rasulullah SAWlalu bersabda kepada hamba, dalam 60 000 orang yang meninggal dunia di zaman initiada seorang pun yang matinya dalam keadaan beriman.

(a)isteri tidak mendengar kata suami.
(b)orang kaya tidak lagi bertimbang rasa.
(c)orang tidak lagi berzakat dan tidak membuat kebajikan.

Oleh itu wahai Sheikh Ahmad, hendaklah kamu menyedarkan kepada orang Islamini supaya membuat kebajikan,kerana hari penghabisan(Qiamat) akan tiba di manabintang akan terbit dari langit, sesudah itu matahari akan turun di atas kepala.

PESANAN HAMBA INI

(a) berselawat - untuk junjungan Nabi kita Muhammad SAW.
(b) bertaubatlah - dengan segera sementara Pintu Taubat masih terbuka.
(c) Bersembahyanglah
(d) berzakat - jangan ditinggalkan.
(e) Menunaikan Fardhu haji - bila berkemampuan.
(f) Jangan menderhaka kepada kedua ibu bapa.

UNTUK MAKLUMAN

1. seorang saudagar dari bombay telah menerima surat ini danbeliau telah mencatak sebanyak 20 salinan dan mengirimkan kepada orang lain, diakemudiannya dianugerahi Allah dengan mendapat keuntungan yang besar dalamperniagaannya.
2. seorang hamba Allah telah menerima surat ini tetapi tidakmengendahkannya dan menganggap wasiat ini palsu, maka selang beberapa hari kemudian anaknya meninggal dunia.
3.Pada tahun 1977 Tun Dato Mustapha bekas Ketua Menteri Sabah menerimawasiat ini kemudian mengarahkan setiausahanya mencetak sebanyak 20 salinan danmenghantarnya kepada orang lain, maka selang beberapa hari kemudian dia telahmendapat hadiah dari kebajikan masyarakat di malaysia timur.
4. tan sri ghazali jawi, bekas menteri besar perak secara tidak langsungdipecat dari jawatannya kerana apabila beliau menerima wasiat ini beliau terlupamencetak 20 salinan untuk disebarkan kepada orang lain tetapi beliau telahmenyedari kesilapannya lalu beliau mencetak semula wasiat ini dan mengirimkannyakepada orang lain, beberapa hari kemudian beliau telah dilantik menteri KabinetPerdana Menteri.
5. Zulfikar Ali Bhuno telah menerima surat wasiat ini dan tidak percayaakan kebenarannya juga menganggap palsu lalu membuangnya ke dalam tong sampah.seminggu kemudian beliau telah dijatuhkan hukuman pancung sampai mati.
6. di Terengganu, seorang pekerja bengkel kenderaan telah menerima wasiatini dari pengirim yang tidak dikenali yang datangnya dari Perak lalu beliaumembuat sebanyak 20 salinan seperti yang dituntut. Alhamdulillah diadianugerahkan oleh Allah seorang gadis berakhlak mulia seperti yang dituntutoleh Islam. baginya anugerah ini paling agung dan tidak ada tandingannya.
7. Di Terengganu juga, seorang hamba Allah telah menerima surat ini dariorang yang tidak dikenali tetapi beliau tidak mengendahkannya dengan mengatakanianya bohong belaka dan sengaja mengada-adakan untuk menakutkan orang yangmembacanya. Beberapa hari kemudian dia telah mendapat penyakit ganjil danpenderitaanya amat menyedihkan. setelah tiga minggu mendapat rawatan rapi dihospital, penyatkitnya sukar juga diubati oleh doktor. Akhirnya beliau teringatakan wasiat ini dan mengedarkannya kepada orang lain. Semingu kemudian barulahbeliau beransur sembuh sehingga sekarang.

Banyak lagi contoh-contoh orang yang menerima wasiat ini tetapi tidakmempercayainya dan tidak mengedarkannya atau menyampaikan kepada orang lain.dimana mereka mendapat malapetaka. setelah kejadian yang menggembirakan danmenyakinkan ini anda jangan lupa menyampaikan 20 salinan wasiat dalam masa 96jam dari masa anda menerimanya. InsyaAllah anda akan memperolehi sesuatu dariYANG MAHA KUASA dengan penuh keyakinan pasti ia akan menerangi hidup anda dengannikmat kebahagiaan hidup. INSYAALLAH.PERHATIAN setelah membaca wasiat ini hendaklah ditulis atau dicetakdan disampaikan kepda orang lain sebanyak 20 salinan. sekiranya telah dilakukan anda akan dianugerahkan sesuatu nikmat atau hajat anda akan dikabulkan olehALLah.kata sheikh ahmad lagi. jika apa yang hamba katakan ini tidak benar,biarlah hamba mati dalam kekufuran dan hamba tidak mendapat perlindungan dansyafaat Rasulullah SAW naaauzubillah. oleh itu hendaklah ditulis atau dicetakdan disampaikan kepada orang lain. insyaAllah dalam masa 2 minggu andaakan berolah kebahagiaan dan ingatlah lakukan ini dengan hati yang ikhlas danjanganlah diabaikan atau dibiarkan TLG SEBAR KAN KPD UMAT ISLAM....SEBAR KAN 20WASIAT NI KPD UMAT ISLAM... "TOLONGLAH BERTAUBAT WAHAI UMAT ISLAM DISELURUHDUNIA...

Hm...

Sekali tengok mcm betul kan? Tapi percaya x kalau aku cakap yang msg berantai nie sbnrnye paderi kristian yang tulis??? X caye??? Bace fakta dibawah:

Majlis Fatwa Kebangsaan 1978 mengesahkan surat ini ditulis oleh paderi-paderi biara Blessings of St Antonio, Texas, USA pada tahun 1974/75 untuk mengelirukan umat Islam. Penulis asal surat ini ialah mendiang Father Francis Jose de Villa, seorang paderi Katolik dari Argentina berketurunan Arab-Syria (bekas penganut Islam, nama asalnya Mohamed Elias Skanbeg). Dia pernah bertugas di Instituto Sacristo Convocione Reliogioso di Brindisi, Itali sebagai mubaligh Katolik antara tahun 1966-1968di bawah Cardinal Agostino Casaroli. Father de Villa meninggal dunia pada tahun 1980 di Texas dalam usia 54 tahun.

X nak caye lagi?? Terpulanglah. Ni sedikit sahaja facts yang aku peroleh. Aku taip post ni pun sebab aku dapat lagi msg ni untuk kesekian kalinya (banyak kali gak la). Yang latest drpd Hadi bezict. Mungkin die x tau. X pe la. Aku harap die bace post aku ni. Pada sesiapa yang dah tau, bleh abaikan post aku ni.

Nak tau lebih lanjut, jenguk2lah blog ni : http://intersaberbadar.blogspot.com

~Allah Maha Kuasa. X perlu surat berantai kalau Allah nakkan sesuatu terjadi~

Thursday, December 11, 2008

My Dinner

Seperti yg dijanjikan, aku nk stori pasal dinner aku pada hari Ahad, 30 November 2008. (Lusanya dpt result exam...)


Dinner ni sebenarnya lebih kpd exam dimana kami pelajar sains fizikal yang dah amek Dinamika Kemahiran semester lepas akan diuji sejauh mana adab kami ketika di meja makan. Aku menanti saat ini kerana aku bleh la makan puas2. Tapi 1 je yg aku pikir.


Kenyang ke kalau terlalu menjaga adab sangat???


Hahaha...


Jadi pada malam itu aku bersiap sehensem mungkin walaupun aku x hensem mane. Kakaka... Tapi bergaya jugak la ngan kasut baru, jam baru, hpon baru... Eh. Hpon pinjam org punye. Nk amek gambar. Mekasih Syaafiq, penaja hpon aku untuk 1 malam.


Malam tu aku diberitahu menu makakan kami pd malam 2 ialah menu masakan cina. Aku dah berangan dapat makan dim sum, sarang burung, bakuteh... Eh. Bakuteh 2 haram la. Sori2... Sampai je dewan, agak kechiwa bila tgk menunya...



  • Nasi goreng cina
  • Sayur sawi (masak ape tah)
  • Udang masak masam manis
  • Bergedel
  • Wantan goreng
  • Sagu gula melaka
  • Jus oren

Paper pun, bukan x bersyukur. Haha.. aku kenyang gile malam tu. Yg penting, aku pakai chopstick. Kakaka.... x la pandai sgt.

~nanti aku sambung~

Saturday, December 6, 2008

Selamat Hari Raya Haji!!!

Terkejut tatkala musuh aku (dulu kwn baik) view page friendster aku. Ape die nak?? Buat aku sakit hati?? Wei... jgn mimpi lah.

Kembali ke niat asal...

Semalam baru pulang ke rumah. Cuti aku sampai selasa je. Esok kakakku pula pulang. Meriahnye rumah!! Aku rindu anak2 buah aku yg comel tp quite nakal. Hahaha.... byk tgk shin chan la ni. Danish da umur 4 thn skrg. N sorang lg bru lahir. Rayyan namenye. Kakak aku ni terpengaruh tgk cter Bella la ni. Hahaha... Comel!!! X sabar tgu anda sumer balik esok.

Cuti ni bercadang untuk menghabiskan cerita ini:



Sassy Girl Chun Hyang
Gokusen

Chun Hyang n Yankumi. Diorang COMEL!!!! Mesti habiskan tgk cter ni kalau ade mase.

Next Target:

Hello My Lady

Yoo Rin (true name - Lee Da Hae) berlakon cter ni!!! Mesti tgk!!!

Aku dah jadi cam un. Addicted to korean drama. Tapi yg lawak2 je. Serius2 aku x suke. Byk lagi cter2 korea yg aku blom tgk. Akan ku cari hingga ke lobang chaching!!! (bm lame la plak...)

Nak wish jugak...

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA!!!

~dulu pnah berangan nk stdi kat Korea~

Wednesday, December 3, 2008

Perkara penting

X penting mane pun. Saje nak gabrakan anda. Hahaha....

Neway, I have sumthin 2 tell you guyz...

Menjawab Soalan Un

Tq Un sebab komen post aku pasal result PSPM aku. Pasal soalan ko berkenaan tendang menendang ni, memang ada. Takkan ko da lupe kot? Cikgu Norliza pernah cakap maybe. Seingat aku la. Cara tendang budak ni camni, ia mengikut pointer yang kita dapat selepas exam. Sesudah pointer diperoleh, student mtrx dibahagikn kpd 3 kategori:

  • LULUS (pointer 2.00 - 4.00)
  • LULUS BERSYARAT (pointer 1.50 - 1.99)
  • GAGAL BERHENTI (pointer 0.00 - 1.49)

Yg lulus HEP (hal ehwal pelajar) x usik. Hahaha... Student yg lulus bersyarat dinasihatkan supaya berhenti. Tapi kalau nak stay jugak, study harder. For me, x de istilah study smart bg diorang. Kene struggle jugak. Yang gagal ni la kene kick. Petang semalam jugak diorang kene berambus dari kolej. So, mengikut pointer aku, aku selamat. Hehehe...

Any komen???

To Achan

Tq also 4 you 4 always tagged me. (Btol ke grammar aku ni???) But 4 this tagged question, aku rase aku x kan bwat la chan. Sori sesangat. Bcoz i'm not sexy n I do not want to be sexy. Or even I have that pics, its 4 my privacy not public. So,

GOMENASAI!!! DESOLEE!!!

To someone...

Aku x sebut nama dia. Juz nk luahkan perasaan je. Aku harap ko tolong la respek sikit dgn aku. Aku tau la ko pandai. Aku ni student mtrx je. Ko kt UTP. Fine la kalau ko nk sgt merendahkan aku tapi pahal lak ko nk wat kt friendster??? Memang ko pandai. Kalau aku lwn ko pun aku kalah x kire la gune badan atau mulut coz ko pun debater kan. Tp pliz la. Tolong la respek sikit perasaan orang lain. X de sape nk hormat ko kalau ko x pernah nk respek org lain. Kepandaian ko pun pinjaman ALLAH je. Jangan suke sangat pandang aku mcm pandang ngan x de mata. Punye la DOUBLE STANDARD ko ni.

Nak tau sape??? Tye aku sndiri la. SMS aku ke, emel ke,...

~sometimes being immatured is my special defence~

Sekian...

Tuesday, December 2, 2008

PSPM result da kluar!!!!

Berikut ialah kronologi sepanjang aku menunggu result...

7 November (Jumaat)

Kene balik awal sebab ade test MUET. Huhuhu... Susahnye test ini. X tau la resultnye brape nti. Target Band 3 je...

10 November (Isnin)

Mula dengan semangat baru. Sem baru bermula. Dapat lecturer baru setiap kuliah and tutoran. Tertanya2 result PSPM. Tapi x berdebar lagi sebab x tau bile keluar result 2

Kita skip hari...

30 November (Ahad)

Malam 2 ada dinner. Unit Dinamika Kemahiran anjurkan. Makan sedap. Kenyang. Tapi da stat risau. Kerana lusa result dah keluar. Hati mula berdebar2...

*post berkaitan dinner ni akan aku stori nxt tyme

1 Disember (Isnin)

Dada aku sakit. x tahan debaran. Pergi lecture stakat sign attendance je. Semua yg diajar x masuk. Huhuhu... Tapi sempat jugak buat chemistry report sebab nak kene hantar esok. Dug dag... dada aku makin sakit. Takut kene tendang. Tidur je la...

2 Disember (selasa a.k.a hari ini)

9.00 pg

Pergi kuliah dengan degupan dada yang makin kencang. Kaki aku mula lemah, perut mula kecut. Lambatnye masa berlalu...

12.00 tgh

Masa yg ditunggu dah tiba. OMG... Dewan Datuk Bahaman is packed with all KMPh students waiting 4 da result. Aku pergi ke kaunter aku. Queue up untuk ambil slip. Sesudah dapat... syukur tapi agak sdey...

(T_T)
Ni la result aku...
  • Chemistry = A-
  • Physics = B+
  • Mathematics = A-
  • English = B
  • Pengajian Islam = LULUS
  • Dinamika Kemahiran = LULUS

Overall pointer aku = 3.55

Improvement in Mathematics but Physics, a little drop. Difference of pointer in UPS is only 0.02.

Paper pun, syukur x kene buang. Aku diberi peluang untuk meneruskan lagi pengajian di matrikulasi.

~moga2 lepas ni dapat 4.00. amin...~

Degup Jantung

Related Posts with Thumbnails

Pengunjungku Dari Luar Negara

free counters
Web Analytics