expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

HeartBeat

Followers

Korang Yang Ke...

Saturday, September 27, 2008

Cara Baru Aku Berblog

Kini, aku lebih senang untuk berblog

Nape???
(teka la...)

Hacking system ke??
(aku x sehebat itu nak hacking system kolej. Mati aku kang...)

CyberRemaja ko da ok ke??
(hm... nope. Pc kat sane ibarat kandang virus)

Ko pakai laptop orang ke??
(sikit lagi. Dulu... segan la dowh nak pinjam orang punye. Apara...)

Cmni, aku dah ade laptop aku sendiri la. Aku bawa pergi kolej. Hahaha... seronok. Nanti akan sentiase aku meng'update'kan blog aku

boleh la ym bile-bile mase
hehehe...

Patut ke???

Aku tengah terkandas di kolej ni. Gara-gara lewat beli tiket. Huwa.... X pe la. nasib ramai geng.

Paper pun, aku nak story satu hal. Aku terbaca blog manusia ini. Ade salah satu bende yang menarik untuk dikupas bersama. Korang bace petikan blog die mengenai sebab die memilih kerjaya doktor.

"jujur aku ngaku. kalau diperatuskan sebab2 aku, 80% kerana duit. 19% kerana aku taknak susah2 cari keje nti. 0.9% sbb aku tak suke math. 0.1% barula sampai sbb aku nak tolong org sakit."

Patut ke ini reason die nak jadi doktor? Tengok betul2. Reason die sebab nak tolong orang cume 0.1%. Habis tercemar kerjaya yang mulia ni. Kalau nak tau, memang ni senario sekarang. Ramai nak kerja yang glamor2 macam doktor, jurutera, lawyer sebab nak famous. Nanti balik kampung orang pn pandang x cukup mate, bukan sebelah mate. Bahaye kalau pegi hospital n jumpe manusie macam ni. Silap2 mati orang tu karang. Ye la, start dgn niat yang x ikhlas. Kate orang, kalau niat x ikhlas, segala pekerjaan memang x diredhai Allah. Aku x tau sangat tapi keikhlasan nak membantu orang kene la diutamakan dulu berbanding hal2 peribadi ni. Memang x patot.

~Pilih kerjaya dengan sebab yang matang, ikhlas dan mulia. Bukan memntingkan hal2 peribadi~

Tuesday, September 16, 2008

Cepatnya manusia berubah

Manusia memang sentiasa berubah. Tak kirela ke arah baik ke jahat. Tapi kita akan lebih perasan perubahan seseorang itu jika dia sahabat kite.

Permulaan cerita...

Aku tukar hpon ngan rakan aku (tak payah sebut name) untuk tujuan aku nak tangkap gambar kat kolej aku. Sony ericson. Lawa beb... Eh, bukan nak citer pasal hpon. Bile sampai tempoh peminjaman, atau bile die mintak la, aku pun pulangkan la. and malam itu aku pun sms dgn my friend. Menjadi kebiasaan untuk aku check sent item aku dlm phon aku sama ada sudah sent sms aku atau x. Then, tengah bace sms aku 2, Ade 3 sms untuk no yang aku x simpan langsung dlm phone aku. Aku memang tau rakan aku ni sudah berpunye. Of coz la sms ngan awek die. Aku pun bukak la sms itu. Isinya x lah mengejutkan aku cume bile smpi ke sms yg 1 ni, YA ALLAH!!! Aku rase x perlu aku siarkan sms berbaur 18SX itu. Kasi hint aje la. Sms tu...
Ntah la!!! Terlalu jijik untuk aku cakap.

Berbalik pada quotation aku kat atas, memang cepat manusia berubah. Especially bile dah dapat pasangan. Perilaku mereka memang berubah dengan drastik. Aku tak dapat bayangkan kawan aku ni yang memang agak alim tap boleh cakap mcm 2 kat awek die. Awek die ni layan je. Same-same suke. Entah la.

Aku berharap kalau aku dapat pasangan nanti, aku tak akan berlaku macam tu. Aku akan sentiasa menghormati awek aku. (Sedang dalam proses actually. Hehehe...)

~kalau boleh, sentiasa kita berubah ke arah yang lebih baik. bukan ke arah yang jahat~

Histeria!!!

Tengah hangat pasal histeria ni. Sekarang tengah femes surelah sekolah kat kuantan ni ha. Ape ke namenye, tah. Tapi ade la sebut Tanjung Lumpur. Lebih kurang la. Ni HOT NEWS yg aku nak share pasal histeria tapi x tau la betul ke tak. Kite kongsi citer je la.

Semalam, tyme tutorial chemistry, lecturer aku share la citer ni. Katenye, baru-baru ni 14 orang dewasa dan 7 kanak-kanak telah dipindahkan dari kawasan sekolah tu. Mereka yang aku cakapkan ni bukannye dari kalangan kite tapi from other world (atau boleh aku kate orang bunian la tu) dan mereka semuanya islam. Adekah mereka yang menyebabkan histeria di sekolah tu?? Aku tak tau. Sambung lecturer aku lagi, diorang marah sebab bebudak kat skola tu buat maksiat kat tempat diorang. Ha... patut la. Tak heran la. Tapi pelajar yang kene histeria ni buat maksiat ke??? Lagi satu, kenape guru-guru wanita pun kene jugak??? Diorang pun buat maksiat ke??? Biar jadi persoalan. Yang penting, ape yang aku dapat dari cerite lecturer aku ni, jauhi maksiat. Senang je kan?? Dan 1 lagi, sebagai Islam kite harus percaye bende-bende ghaib yang ade di sekitar kite. Mereka pun ciptaan Allah juga.

Any comment??? Share la kat sini.

Salam...

Saturday, September 6, 2008

Campbell...

"Weh, mane Campbell aku???"

"Camne nak paham Krebs Cycle ni?? Cari kat Campbell la"

"Nak skor bio, pegi bace Campbell la"

Bace je dialog kat atas, sure ingat aku nak cakap pasal SUP CAMPBELL. Hahaha... bukan la. Ni la fenomena budak hayat kat cni. Pergi library untuk mencari satu-satunye cikgu diorang bile diluar waktu kuliah. Buku setebal about 4 or 5 inch nukilan Pak Cik Campbell yang kalau hempuk kat orang pun sure patah tulang belakang. Hahaha.... Boleh kate trademark budak hayat la. Terkenal jugak pak cik ni. Hm... Pyhsics??? Stakat ni x de plak sesape penulis yg famous cam die yang buku die menjadi rebutan budak-budak fizikal. Bagi aku, sesape pun hebat je. Lagi hebat kalau anak Malaysia, n MELAYU especially yang jadi editor bagi buku rujukan antarabangsa. Bile la kan??

I'm Fasting!!!!!

Khamis aritu, Lecturer BI aku suruh kami pergi language lab untuk buat presentation pasal return assignment kami. Malangnya, grup aku x buat lagi power point tu. N lagi malang, semua grup pun x buat lagi!!! Alamak... marah la die. aku pn x tau ape alasan nak diberikan. then, kami pun berlakon la. Cucuk pendrive, then buat-buat tercari-cari mane power point 2. (padahal langsung x buat) Kemarahan lecturer aku memang meluap-luap la. Mujur bulan puase je. Dengan menahan perasaan n masih bersabar, die yelling "I'M FASTING!!!". Kesian pulak tgk die. Aku quite guilty la. Tapi semalam aku dah siapkan. N kami akan buat yang terbaik untuk present report kami. Harap-harap dapat la markah tinggi.

"FORGIVE ME MISS ZAKIAH!!!"

Wednesday, September 3, 2008

Beza puasa di Matrix dan SDAR

Ni 1st time aku berpuasa di Kolej Matrikulasi Pahang. amat berbeza sekali suasananya berbanding time aku puasa di SDAR dulu. Yang paling ketara sekali, duit cepat habis!!! Huwa... next time aku kene berjimat. N lagi, sahur n buka puasa bukan lagi ditaja seperti di sekolah dulu. Sebab 2 duit aku laju macam air mengalir. Tarawih pun laen. Bacaan antara rakaat x bace. Straight je. Aku agak pelik la. Tapi lame2 dah biase.

Memang berbeza la suasana berpuasa di sini. 2 je la aku bleh cakap.

Blog aku ni bukan blog ilmiah

Rujuk kembali post aku yg bertajuk "Nak balik dah!!".

Aku mendapat komen dari seorang hamba Allah yang mengupas tentang tajuk yang aku utarakan. Menarik katenye. I don' know. Tapi ape yang dikomennye langsung x berkaitan dengan ape yang aku taipkn kat post tu. Die menceritakan kepada aku pasal kematian. Sblum lebih lanjut, terima kasih kerana tazkirah ringkas itu wahai hamba Allah. Tapi aku lebih tertarik dengan ayat lastnye yang berbunyi seperti berikut:

"dalam merapu pun mesti ade hikmah..."

Actually, memang aku saje-saje merapu kerana aku bukanlah nak menjadikan blog aku ini blog ilmiah. Aku hanye mahu berkongsi cerita sahaja. Dan aku x mahu serius sangat jika nak dibandingkan dengan hamba Allah punye blog ini yang terlalu serius. Ya, hidup ini pun kadangkala kene serius. Aku tau. tapi di dalam blog aku ni aku x mau la nak jadi serius. Dan merapu aku itu memang tak ade hikmah pun melainkan aku nakkan ade hikmah dalam merapu itu. Terus terang aku agak kecik hati bile bace komen itu. Tapi aku x boleh nak marah lebih lanjut memandangkan ilmu agamanya yang lebih tinggi berbanding aku. Ajak berdebat pun memang aku kalah. Lagipun Imam Hassan Al-Banna pernah cakap (kalau aku x silap) berdebat hanya membawa banyak keburukan dari kebaikan. Jadi aku mengalah aje la.

Bagi hamba Allah itu, sekali lagi saya berterima kasih atas komentar bernas anda itu. Minta maaf sekiranya saya telah menghalang anda daripada menuai pahala dengan memberi tazkirah secara percuma. Cuma saya mahu memberi penjelasan tentang tema blog saya. Selamat berpuasa

Wassalam...

1st time!!!

Ape yg 1st time?

Hahahaha...... Aku overnight la. 2 aku kate 1st time. Nak sambut merdeka kat Kuantan. Act, malas aku nk wat keje gini. Lgpn keje aku berlambak n berkepuk-kepuk. Tapi memang la pengalaman yang sangat berharga bagi aku.

Aku ngn Hadi n Pak Din keluar kolej lepas Zuhur. Capub dah keluar awal. kate nak beli tiket. Then sampai kat Benteng (betul ke aku eja ni?) pukul 3.30 ptg. Haha, budak nak balik outing, kami baru nak outing. Then, Capub dah menunggu kitorang kat sane. Kami pun naik teksi untuk ke t.c (Teluk Chempedak la...) Tapi kami x mandi la kat sane. Bahaya. Just jalan-jalan tepi pantai, then tah mcmmane tetibe bleh plak kami jungle trekking. Celanat. Letih aku. Tapi, yg beznye, ternampak la pulak orang tgh wat maksiat kat celah batu dalam hutan 2. Strategik sungguh tempatnye. Tak tau malu langsung. Biar la... Dah nafsu, x kuat iman, kalah la manusia tu. Paperpun, memang enjoy kat t.c. Petang tu, lepas melantak kfc, kami sambung jalan-jalan tepi pantai. Sempat amek gambar wat kenang-kenangan.

After Maghrib, kami naik teksi lagi untuk ke Megamall Kuantan utk sambut merdeka kat sane. Agak meriah jugak. Banyak gerai jual baju bundle, buku bundle, makanan, sekali tengok mcm kat uptown plak. Jalan-jalan, buang mase nak tgu pukul 12 malam. Detik merdeka. Sampai je detik 2, bunga api pun memercik la keluar. Memang meriah. Seronok aku tengok. After that, Sambung jalan-jalan sampai la uptown 2 tutup pukul 2 pagi. Tapi kami ni x tau hale tuju. Nak pegi mane ni?? Jalan-jalan sampai la nak dekat pukul 4 pagi. Kami x tidur pun . 1st time gak aku x tido semalaman ni. Ngantuk x payah nak cakap la. Kami berhenti kat bus stop, tengok mat rempit main kejar-kejar ngan polis. Haha... hebat la diorang ni. Lagi hebat kalau dah accident n patah sumer tulang. Padan muke. Sampai subuh, solat kat masjid. lepas sarapan, terus balik. Pak din x mau balik lagi. Nak beli tiket. Sampai kolej, aku mandi, n tido tepat pukul 10 pagi. Terbangun semule pukul 3 ptg.

Penatnye...

Degup Jantung

Related Posts with Thumbnails

Pengunjungku Dari Luar Negara

free counters
Web Analytics